Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (Bank De Orient)

ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ


1904: ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ - BANQUE D’ ORIENT, «ORIENTBANK» ΦΕΚ. ΑΡ. 277/ 7-12-1904 (ΕΓΓΡΑΦΟ Α)

1914-1918: ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ - ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΧΑΣΜΑ, ΜΙΣΟΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ, ΚΛΙΜΑ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑΣ. ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ, ΔΙΧΟΝΟΙΑ, ΔΙΧΑΣΜΟΣ. Ο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Η ΧΩΡΑ ΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΟ ΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΠΡΟΣ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΕΑ ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΜΥΡΙΑΔΕΣ, Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ - ΗΤΟΙ ΚΛΑΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ!

1932/1936: ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΡΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΔΙ' ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. (ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΠΤΩΧΕΥΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, 4η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ).

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟΥΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 83.451.093,90 ΣΕ ΧΡΥΣΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΦΡΑΓΚΑ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ, ΣΥΜΦΩΝΩΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΣΕΩΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΕΚ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ, ΕΞΑΙΡΕΙΤΟ ΑΠΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΕΙ ΙΣΟΠΟΣΩΣ, ΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ 280.000 ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΩΣ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ, ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΟΚΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΑΛΛΗΛΟΧΡΕΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ, ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 7 % ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΡΑΤΩΘΕΙ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ (ΟΠΩΣ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1904 ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1905) ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΕΙΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΩΣ ΑΠΕΛΥΣΕ ΤΟΥΣ 3 ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΤΟ 1936!

 • Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΔΕΝ ΠΕΡΑΤΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ.
 • Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΠΟΤΕ.
 • Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ.

Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ 40 ΕΓΚΥΡΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡ. ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ).

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ:

 • ΕΧΟΥΝ ΣΦΡΑΓΙΣΤΕΙ ΩΣ ΕΓΓΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΕΧΟΥΝ ΣΦΡΑΓΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΘΕΙ ΩΣ ΚΛΑΠΗΣΕΣ Η' ΑΠΟΛΕΣΘΕΙΣΕΣ. (ΕΓΓΡΑΦΟ Β)
 • ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΓΘΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α' ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ Σ.Δ.Ο.Ε., ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ, ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΕΓΓΥΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. (ΕΓΓΡΑΦΟ Γ)
 • ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. ΕΧΕΙ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Υ. ΠΑΤΡΩΝ, ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΣΤΑ 678 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΚΑΣΤΗ. ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΞΙΑ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ. (ΕΓΓΡΑΦΟ Δ1 & Δ2)
 • ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑ 8 ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΕ 2 ΜΚΟ, (0.5 % Χ 8 Χ 378,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ), ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 27,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΓΓΡΑΦΟ
 • ΕΚΑΝΕ ΕΞΩΔΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Σ.Δ.Ο.Ε. ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ. ΤΟ Σ.Δ.Ο.Ε. ΕΠΙΚΥΡΏΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ. (ΕΓΓΡΑΦΟ Ε)
 • ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΒΙΒΑΖΕΙ ΣΤΗΝ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ, ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΕΛΤΕΛΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ.
 • ΤΟ 2012, Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΞΕΚΙΝΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΕΘ. ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡ. ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. (ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤ1 & ΣΤ2)
  • ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΧΡΕΩΣΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ,
  • Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ,
  • ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ,
  • Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΝΩ ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1931 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1938 ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΒΑΣΗ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΡΑΞΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ,
  • ΕΝΩ Η ΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΑΛΛΗΛΟΧΡΕΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1932 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΡΑΞΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ..
 • Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ, ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΣΕΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ.